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Rule Date Interpretation/Clarification/Situation 

10.2 9/14/18 

2/5/19 

TAKING THE SIGNAL (RULES 10.2.1 and 10.2.2) 

Before starting a pitch, all pitchers, whether taking a visual signal 

from a coach or player, referring to a signal arm band, or taking no 

signal at all, must: 

• Have both feet in contact with the pitcher’s plate (10.2.1.1), 

• Have her hands separated (10.2.1.2), and 

• Pause for a noticeable stop of two seconds (10.2.2). 

• A pitcher taking a visual signal from a coach/player or 

taking a signal from an arm band may do so from behind the 

pitcher’s plate. If she does so when she positions both feet 

in contact with the pitcher’s plate she must look at her signal 

arm band, catcher or coach before bringing her hands 

together to start the pitch. 

• If the pitcher is not taking a visual signal from a coach or 

player or referring to a signal arm band, she still must 

comply with Rules 10.2.1 and 10.2.2, which includes 

pausing for two seconds while in contact with the pitcher’s 

plate and hands separated before bringing her hands together 

to start the pitch. 

• Any time a pitcher takes a signal from somewhere other than 

the pitcher’s plate with hands separated, it is an illegal pitch, 

unless she also takes another signal while in the position 

required in Rule 10.2.1. 

 

• Following this procedure will ensure that pitchers will pause 

once they position both feet in contact with the pitcher’s 

plate prior to bringing their hands together. 

 

 

 

TWO SECOND PAUSE WITH HANDS SEPARATED 

 (RULE 10.2.2): 

The plate umpire has his/her hand up indicating “time” because the 

batter is not positioned and ready in the batter’s box. During this 

“time out” the pitcher’s hands must be separated. When the 

umpire’s hand drops to indicate that the batter is ready, the pitcher 

can take a signal from the catcher or her signal arm band or she can 

bring her hands together and pitch without having to pause for two 

seconds. 
  



 
 

UPDATED CASE BOOK PLAYS BASED ON THESE INTERPRETATIONS: 

 

Taking the Signal 

 

A.R. 10-1.  

1) The pitcher puts her front foot on the pitcher’s plate and looks to the catcher who, by her 

hand/arm movements, apparently gives the pitcher the signal or 2) the pitcher puts her front foot 

on the pitcher’s plate and looks at her signal arm band. The pitcher then steps on the pitcher’s plate 

with her rear foot assuming a legal position, brings her hands together and begins the pitch. Is this 

a legal pitch? 

RULING: Illegal pitch in both 1) and 2). The pitcher is not restricted to taking only one signal. 

She can stand as described and receive a pitching signal. But she must then take another signal in 

the position described in Rule 10.2.1 (that is, both feet on the pitcher's plate, hands separated, and 

the ball in one hand) when she pauses. This required position alerts the batter and umpire that she 

is about to bring her hands together, separate them and deliver the pitch.  

(Rule 10.2) 

 

A.R. 10-2.  

The pitcher steps on the pitcher’s plate with both feet, her hands apart, and gets the sign from the 

dugout. She then brings her hands together, pauses, looks to the catcher or her signal arm band and 

receives additional signs. Is this additional apparent sign illegal? 

RULING: No. The first part satisfies the requirements in Rule 10.2 for taking the signal. She must 

pause with her hands together for not more than five seconds, but the rule does not specify what 

else she can do during that time so, yes, she can receive additional signals during those five 

seconds. 

(Rule 10.2) 

 

  

 

 


